Ett Stort Tack till Larry Cashdollar för hans JV Page!

The Squier JV Pages
Den alternativa platsen för japanska Vintage Squier (JV) entusiaster

 

En översättning av Larry Cashdollars JV Sida.

Välkommen till Squiers JV sidor!

Syftet med webbplatsen är att ge så mycket korrekt information som möjligt om dom första export Squier JV gitarrerna, info om "SQ instrument finner du också här. Det är en icke vinstdrivande sida, jag vil bara sprida glädje till Squier "vintage" JV, "SQ entusiaster. Hela den här sidan är översatt till svenska och är kanske inte helt exakt ordagrant översatt men vi har försökt att få med så mycket info vi har kunnat. Jag har inte översatt alla sidorna utan bara dom som känns viktiga.

Eftersom avsikten med Squier JV Sidorna är att lämna så mycket saklig information som möjligt fortsätter forskningen och jag kommer att uppdatera information på min engelska sida.

Om du hittar något ipå dessa sidor är oklart, tvetydigt, förvirrande kan du ställa din fråga i JV Forumet, där du kanske får svar på din fråga.

Fender ®, Squier ® Stratocaster ®, Telecaster ®, Precision Bass ®, Jazz Bass ® är alla registrerade varumärken för Fender Musical Incorporation.

Squier JV Sidor är inte anslutna eller associerade med Fender företaget på något sätt.

Alla som kom för att inspektera dem nästan skrek, eftersom de japanska produkten var så bra.

Detta uttalande ovan används ofta om Squiers JV instrument, men för att vara ärlig, detta var ursprungligen syftade till Fender Japan's första "Fender" modeller; Export Squier versioner av tiden var dock nästan identiska i kvalitet.

Även om JV serienummer har hittats på vissa andra modeller typ SQ är den här webbplatsen koncentrerad på high-end pre-CBS spec. export gitarrer.

Vad är en export Squier JV gitarr, och varför är de så eftertraktade?

JV står för "Japan Vintage." Dessa var de allra första Squier instrument som fanns, och har hög kvalitet med vintage stil med en stor sund och autentisk känsla. Det var vid en tidpunkt då Squiers namn infördes för att ange en Fender Japan exporterad gitarr.
JV serien tillverkades 1982 till 1984.

Även om de fanns något senare i den japanska inhemska marknaden med en något annorlunda spec (japanska inhemska JV modeller var utrustade med japanska SQ-4 och SQ-5 mikrofoner) detta var Fender Japans första export gitarrer. Detta gör export modellen historiskt viktigt, och dessa gitarrer har idag blivit samlarinstrument (specielt den serien av Fender logo modellerna) och särskilt i Europa, det är kvaliten, noggrannheten och sammlandet som har historisk betydelse och gjort att denna sida koncentrerat sig på dessa modeller. Gitarrerna var byggda från dom ursprungliga ritningarna och exporterades som vintage modeller, pre-CBS kopior av  -52 (Telecaster), -57 och -62:ans modeller, six in line Kluson tuners, Staggered pole pieces USA mikrofoner med tygkablar och med konturer på kropparna man inte sett sedan början av 70-talet. Squiers JV gitarrer byggdes samtidigt (1982-84)som den japanska hemmamarknadens Fender gitarrer vid Fuji Gen-Gakki fabriken, (företaget bakom Greco Guitars som erövrat den Japanska marknaden sedan början av 60-talet och gjort kopior på Fender och Gibson sedan början av 70-talet) Fuji Gen Gakki hade då tillverkat hela Ibanez linen sedan början av 70-talet Fabriken låg i Matsumoto, Japan.

Fender JAPAN Co Ltd inrättades officiellt den 11 mars 1982 som en s.k. Amerikansk / Japansk joint venture. Avtalet förutsatte att Fenders gitarrer made in Japan skulle tillverkas av Fuji GEN-GAKKI Mfg Co. Ltd med Fenders ritningar och mikrofonerna till Squiers export strator skulle levereras av CBS / Fender.

I Andree R Duchossoir bok "The Fender Stratocaster" finns En kort Squier JV (export) Historia och Detaljer.

Fuji Gen Gakki Plant 11 mars 1982.

 Efter förhandlingar med två japanska distributionsföretag, Kanda Shokai och Yamano musik tillkännagavs Fender Japan co. Ltd på Grand Palace Hotel, Kudanshita, Tokyo (ovanför bilden).  38 procent av beståndet och alla viktiga produktlicenser skulle innehas av Fender. Gitarrerna  skulle tillverkas vid Fuji Gen Gakkis fabrik, Matsumoto, Japan, och Greco teamet valdes att bygga dom nya Fender gitarrerna (info från japanska vintage guitar magazine).

April 1982 April 1982

 Tillverkning av de allra första JV instrument pågår.

May 7th 1982 7 maj 1982

Första Fender Japan gitarrerna får sitt tillkännagivande.

Modeller var:

1. 1962  Stratocaster med rosewood greppbräda, 3 tones Sunburst.

2. 1957 Stratocaster med en lönn greppbräda, 2 tone Sunburst.

3. 1952 Telecaster med en lönn greppbräda i butterscotch blonde.

4. 1962 stil Precision Bass med rosewood greppbräda, 3 tone Sunburst.

5.  1957 stil Precision Bass med lönn greppbräda, 2 tone Sunburst.

6.  1962 stil Jazz Bass med rosewood greppbräda, 3 tone Sunburst.

Dom första gitarrerna producerades för den japanska hemmamarknaden s.k domestic, men på grund av påtryckningar från utlandet (England i synnerhet) om en exportmodell beslutades att Fender Japan skulle exportera några kostnadseffektiva modeller under namnet "Squier"  (i detta fall skall kostnadseffektivt" inte att förväxla med ordet "sämre", eftersom dessa tidiga gitarrer var av hög kvalitet, så hög (i mina ögon) som en del av dom inhemska japanska Fender modellerna) Den enda verkliga skillnaden var att använda en legering av zink trem block i "Squier serien" på Stratocastern, i motsats till stål-trem block som dom Japanska domestic gitarrerna hade. Squier serien introducerades som Fender Japans export line och skulle identifieras som en japansk Fender gitarr,  Squier (har alltid stavats "Squier" och aldrig "Squire" ) namnet lånades från VC Squier string ett företaget som Fender köpte 1965.

Personlig kommentar:

IDet har ryktas att halsar och kroppar skickades  till Japan från USA för montering av Japanska delar  Det är min personliga uppfattning att detta inte var så, om det vore så att det var amerikanska kroppar och halsar så skulle väl inte det Amerikanska team som först inspekterade dem varit så förvånad över hur bra de var. Varför skulle Fuji Gen Gakki fått dom ursprungliga ritningar för om dom inte skull gjorts i Japan (JV kropparna är faktiskt mer vintage korrekta i sina konturer än USA modellerna var på den tiden).

May 1982 Maj 1982

Dom första Squier JV gitarrerna håller på att produceras för transport till Storbritannien, som var det första landet att ta emot dem, och sedan kort därefter i övriga Europa. Dessa första export JV serie gitarrer har en vintage spaghetti "Fender" logo och en liten "Squier serie "Dekal på spetsen av huvudet. Vissa tidiga Fender logo Squier JV modeller exporterades till Europa från England. 
I Sverige introducerades dom i början av 1983 men då som Squier By Fender.

Modell nummerna var:

265010 = '57 Vintage Stratocaster. 265010 = "57 Vintage Stratocaster.

265020 = '62 Vintage Stratocaster. 265020 = "62 Vintage Stratocaster.

265030 = '52 Vintage Telecaster. 265030 ='52 Vintage Telecaster.

265040 = '57 Vintage Precision Bass. 265040 = "57 Vintage Precision Bass.

265050 = '62 Vintage Stratocaster. 265050 = "62 Vintage Stratocaster.

265060 = '62 vintage Jazz Bass. 265060 = "62 vintage Jazz Bass.Modelernas:

265010 = '57 Vintage Stratocaster.

265020 = '62 Vintage Stratocaster.

265030 = '52 Vintage Telecaster.

265040 = '57 Vintage Precision Bass.

265050 = '62 Vintage Stratocaster.

265060 = '62 vintage Jazz Bass.

Dessa modell nummer finns på shipingtaggarna och kartongerna.

Se Melody Makers recension av JV gitarrerna.

Kropparna var tillverkade mestadels av Ask (vissa hade mycket attraktiv ådring), färgerna var 2 tones Sunburst för "57 modellern" och 3 tones Sunburst för "62 modellen", Butterscotch blonde på Telecaster modellen. Serie nummerna börjar med JV0xxxx,  Telecasterns serienummer var till att börja med stämplat på neckplaten och  senare på sin rättmätiga plats på stallet. Tidiga export Squier JV Strator har amerikanska mikrofoner med grå datumstämpel på bobinerna lindningen  har maroon färgad lindning och vanlig svart och vit kabel, dom mycket tidiga har platta polepieces som Stratorna hade sent 70-tal  men de flesta har staggered polepieces, några få gitarrer har datumstämplade röda bobbiner. Alla Strator hade korrekta 3 läges DM30 switchar under JV perioden (med undantag av några få mycket tidigt Strator som har hittats med av fabriken monterade fem läges switchar. En del hade nylonbusning under strängtrycket. Stallkåpan tillhandahölls på senare Squier JV Stratocasters.
Det finns mycket få av dessa Fender / Squier logo modeller men ingen vet hur många som tillverkades.

July / August 1982. Juli / augusti 1982.

Squier JV gitarrerna gör entré med en stor Squier logo med en 70-tals Stratocaster logo och by Fender snett nedanför Squier logon. Tidiga Squier gitarrer har Ask och Al kroppar, och vissa har olika plektrumskydd. Lind (basewood) blev det tredje träslaget man använde tii kropparna. Mickrofonerna är fortfarande gjorda i USA men en del gitarrer har nu svart och vit tygkabel, datummärkningen på mikrofonerna är borta.

Stratocasters (och andra JV modeller) exporterades i en vanlig kartong nästan trekantigt, två kartonger, botten och lock med en liten polystyren kub för att skydda 3 läges switchen, ett ovalt klistermärke på Plektrumskyddet med texten "Pickups Made in USA" tryckt på den. Gitarren var insvept i en polystyrenpåse, sladd, svajarm och stallkåpa låg i en genomskinlig plastpåse.

 

            

Bilden ovan till vänster är en kartong som innehöll en senare silver serie modell, men JV gitarrer exporterades i en identisk kartong. Bilden ovan till höger är av en låda som innehåller en NOS "62 vintage Fender Stratocaster logo JV07970. (Tack till Jeremy för bilden).

13 oktober 1982

Squier som varumärket fick blev nu officiellt på den japanska hemmamarknaden (se JV Japan). Och dom första Squier modellerna blev tillgängliga för den japanska allmänheten, Stratocaster kom i två modeller från början SST-45 och SST-50. (Identifieras med en rund blå klisterlapp på baksidan av huvudet, med 45 eller 50 stämplat på det, dessa klistermärken är sällan kvar på gitarrerna.
idag). Dom var utrustade med japanska SQ-4 och SQ-5 mikrofoner.
En mycket senare och mer kostnadseffektiv modell, SST-30 (sent 83 - 84) såldes i Japan med "hybrid"-funktioner såsom billigare lstämskruvar. Dom Japanska domestic instrumenten varierar mer i sina modeller, Specifikationer och färger, och är inte är så eftertraktade i samlarkretsar som export vintage serien med USA mikar. Fender JV: s "ST-65, ST-85 och ST-115 har samma USA mikar som export Squier JV Stratocasters.

Maj / juni 1983

3 tone Sunburst avskaffas till förmån för dom fasta färgerna (vit, svart och fiesta red).  2 tone Sunburst för 57-modellen blev däremot kvar. Nu har alla USA gjorda mikar svarta och vita tygkablar.

1984

När upphörde JV serien? För mig är det här lite  vaga uppgifter. När var den sista Brittiska JV importen? Vad export Squier JV's go, de sista gitarrerna som importerades till Storbritannien verkar vara tidigt 1984. Jag har endast sett en hals gjord senare än mars 84 (förmodligen en domestic modell), vilket sätter en käpp i hjulet i mina efterforskningar av JV stoppet, dom flesta av dom  JV9xxxx serienummerna på export gitarrer jag har sett  har halsens datum varit januari / februari 1984, och JV nummerna går inte längre än till JV9xxxx ? Jag måste dock säga att jag kan bara kommentera det jag har personligen sett, och självklart kan det finnas gitarrer där ute med senare datum, senare gitarrer (mitten / slutet av 84) med SQ och A-serienummer är nästan helt som JV i specifikationerna. Se listan på serienummren

Dom första Squier JV Dekalerna

              

Ovan: Detta var det första omnämnandet av  Squier namnet. Vid denna tidpunkt (april till slutet av juni 82) alla export gitarrer hade en liten Squier dekal på spetsen av huvudet och en "EX" eller "EXT" stämpel på  halsen.

Dom första Squier JV Dekaler som vi fick se i Svedala.

             

Detta var den andra och sista JV Squier dekalen som snabbt ersatte den första dekalen med Fender logo. Detta var den dekalen som aviserade dom första intrumenten med Squier som märkesnamn från omkring mitten av 82 (sena JV0xxxx) till någon gång under 1984 (JV9xxxx.

Ovan: Hemma hos en JV samlare fler och fler Fender gitarrister upptäckte snabbt att dessa Squier gitarrer var förenat med något av de bästa gitarrer som Fender någonsin producerat, och Bernd Dahringer i Tyskland är bara en av många växande i antal Squier JV entusiaster som idag samlar på dessa underbara gitarrer, vi tackar på för bilden av hans samling

Serienummren och datum nedan är vad som är känt för Export modelerna om dom gäller för Domestic gitarrerna vet jag inte.

JV0xxxx............................Early April to July 1982

JV1xxxx............................Aug  to Oct 1982

JV2xxxx............................Oct  to Jan 1983

JV3xxxx............................Jan to Mar 1983

JV4xxxx............................Mar to May 1983

JV5xxxx............................May to June 1983

JV6xxxx............................June to Aug 1983

JV7xxxx.............................Aug to Oct 1983

JV8xxxx.............................Oct to Dec 1983       

JV9xxxx.............................Dec 83 to approx Feb 84 (export i japan gjordes JV serien längre och gitarrer gjorda ända till maj har setts)

Tack till

Jag vill tacka Paul Rumble för att han har hjälpt mej att sätta ihop den här sidan åt mej. Jag heter Larry Cashdollar och jag är organisatören av 21Frets.com. Jag och min webbplats är främst känd för att vara pionjär för renoveringen  av Hagström Gitarrer som har gett upphov till andra liknande hemsidor på nätet. Min passion har blivit Japanska gitarrer dom senaste fem åren, speciellt japanska Vintage (JV) och andra som visats på 21frets och The Squire JV site.

Ett mycket stort tack till Nick Bastian, för hans utmärkta webbplats "Squier JV Site" och för hans omfattande kunskaper om Squier JV gitarrer som han har delat med alla.

Ett annat stort tack till Guitar magazine editor Marcus Leadley, och guitar magazine editor Michael Leonard, för att ge tillstånd att använda några av deras artiklar.

Tack även till Richard Karsmakers på Strat Central för hans tekniska hjälp.

Och till FDP (Squier forum)

Ett annat stort tack! Går till Tommy på TommyGuitars för hans värdefulla tid och tålamod att översätta vissa japanska litteratur för mig (ingen liten uppgift!).

 Tack till Michel Jedeloo, för fotot av hans Sunburst "62 vintage" Stratocaster överst på denna sida. Och till alla andra där ute som har låtit mig använda deras bilder och kommentarer.

MEDVERKANDE:

Nick Beer, Ed Duncan, Michel Jedeloo, Mark Gardiner, Bernd Dahringer, Joe Fortner, Stuart Bailey, Chris' Guitars, Lee Haines, Freddie Overton, Dan Hinde, Nails, Thorsten Krake, Paul Whiteside, Ian Tomlinson (AKA , Jens Otto Jensen (AKA Otto), Milan Petrovic, Tommy (Tommy Guitars), Tony Webb, Rod Farmer, Tim Pershing, Russell Timms, Steve Kirk, Trefor Roberts, Tom Austin, Paolo, Davie Simpson, Ron Baden, Aleksandr Kolesnikov, Lenny Eloranta, Mark Dumble, Jeremy, John Kaczmarek, Wout Folmer, Brian Burns, Gerben Koopman, Mats Ragnarsson, Petri Grohn, Chris Price, Tim Greene, Mile Ivanic, Trond Lysenstøen, Laurent Pochet, John Merrick, Martin Byrne, Steven Veldhuizen, Vidar Tyriberget, Mitch Keen, Mark Fletcher, Nigel Goode, Gert-Inge Palm, Benjamin Le, Alvaro, Anthony Broadstock, Vince Motel, Sami Stenholm, Malcolm Quick, John Pettifer, Masanori Misawa, Ken Jose, Sebastian, Matthias Wutz, Larry Cashdollar (The Administrator of this site), Dimitri, Martin Feldwick, Richard Woolmore, Paul Butterworth, Brad Marden and David Wilkinson. Nick Beer, Ed Duncan, Michel Jedeloo, Mark Gardiner, Bernd Dahringer, Joe Fortner, Stuart Bailey, Chris "Guitars, Lee Haines, Freddie Overton, Dan Hinde, naglar, Thorsten Krake, Paul Whiteside, Ian Tomlinson (AKA, Jens Otto Jensen (AKA Otto), Milan Petrovic, Tommy (Tommy Guitars), Tony Webb, Rod Farmer, Tim Pershing, Russell Timms, Steve Kirk, Trefor Roberts, Tom Austin, Paolo, Davie Simpson, Ron Baden, Aleksandr Kolesnikov, Lenny Eloranta, Mark Dumble, Jeremy, John Kaczmarek, Wout Folmer, Brian Burns, Gerben Koopman, Mats Ragnarsson, Petri Grohn, Chris Price, Tim Greene, Mile Ivanic, Trond Lysenstøen, Laurent Pochet, John Merrick, Martin Byrne, Steven Veldhuizen, Vidar Tyriberget, Mitch Keen, Mark Fletcher, Nigel Goode, Gert-Inge Palm, Benjamin Le, Alvaro, Anthony Broadstock, Vince Motel, Sami Stenholm, Malcolm Quick, John Pettifer, Masanori Misawa, Ken Jose, Sebastian, Matthias Wutz, Larry Cashdollar (förvaltare denna site), Dimitri, Martin Feldwick, Richard Woolmore, Paul Butterworth, Brad Marden och David Wilkinson.

Några detaljer om värden.

 

Jag heter Larry Cashdollar, jag började spela trummor när jag var 10 och för att sedan börja spela gitarr när jag fyllde 15. Jag tror att jag alltid velat spela gitarr men mina föräldrar var Buddy Rich fans och de kände att det skulle vara trummor för mig! Knäpigt! Oftast är det ett mer lugnt instrument som väljs för det entusiastiska barnet.
jag är självlärd och bildade mitt första band som hette "Blues Underwing", min trummis var en Iron Butterfly fanatiker namnet hade med fjärilar att göra. Vi spelade många High School danser, fester, bröllop och även några av de "inte så hotta" nattklubbarna i NYC.
Min första gitarr var en Made in Japan, Teisco som jag hade köpt av en kompis för 10 dollar. Efter att lära sig grundläggande och en del kontanter från ett sommarjobb, kunde jag köpa min första riktiga gitarr. En Fender Telecaster, se bild till höger, en riktigt rockare 16 år gammal! Tyvärr blev den yxan stulen mindre än ett år senare och ersattes med en Hagström III som jag fick från han som var ansvarig för att jag förlorade min Tele. För en fullständig förklaring kan du gå hit While my guitars gently weep!

Jag har valt Paul Rumble som har varit en god vän under den korta tid vi kännt varandra att ta ansvar för denna webbplats så att den stora anhopningen av kunskaper som Paul sammanställt här inte skulle gå förlorad för alltid. Jag gör tre sidor på min server i min källare The Squier JV Pages and the JV Forum. Det gör mig ganska upptagen ibland och jag kan missa något då och då så skicka ett mail till mig om du ser något konstigt som en bruten länk etc. Jag föredrar att alla frågor publiceras på JV Forumet eftersom det finns en anständig grupp av ledamöter förutom mej själv där så finns det kanske svar på dina frågor.

För närvarande är jag den Guitar Tech för The Music Center, som ligger i soliga Brunswick, Maine i nordöstra kust USA. Jag är en ivrig gitarrsamlare, jag föredrar JV och tidiga Squiers menhar också andra gitarrer i min samling som ni kan se på 21Frets webbplats.

Några detaljer av min Webmaster.

Mitt namn är Paul Rumble, och jag har spelat gitarr i38 år. Jag fick min första akustiska gitarr vid en ålder av nio, och min första billiga japanska elektriska vid en ålder av 12. Jag har spelat ett mycket brett utbud av musik genom tiderna och har spelat semi professionellt för det mesta. Jag har också arbetet deltid som en session gitarrist i inspelningsstudios, sonitude ltd. och Jaystudio i NW London: se bilder nedan!

Jag köpte min första Squier "62 vintage JV Stratocaster inte långt efter det att de kom från Japan (en av de första" Squier "varumärke gitarrer) Jag blev omedelbart tagen av den fantastiska kvalitet och  äkta vintage känsla som fanns i instrumentet. Detta föranledde mig att köpa en till (en årgång 57). Jag har ägt och spelat några fler sedan dess, och de fortsätter att fascinera och förvåna mig. En av mina JV gitarrer har jag spelat på nästan kontinuerligt sedan 1983 och är still going strong! Jag skulle inte tveka att rekommendera en av dessa fantastiska gitarrer till någon, men på grund av deras sällsynthet och på grund av den olyckliga tidigare praxis att ändra logotyper, hårdvara etc, är det svårt att finna en fin gitarr i sitt ursprungliga skick.


Jag har gjort denna Webplats av två skäl. Det första är att jag bara älskar gitarrer, den andra är att andra utmärkta JV webbplatser verkar ha försvunnit helt. Förhoppningsvis kommer det snart tillbaka i ett annat utseende.

Denna webbplats har placerat en stor tonvikt på Squier JV Stratocaster (mycket tidiga modellerna i synnerhet), som var ganska oundvikligt eftersom de är de modeller som jag äger själv. Min avsikt är dock att bygga vidare på dessa modeller inte så framträdande som visats, om och när fler bilder och information blir tillgängliga (hjälp i detta avseende tar jag tacksamt emot).

En mycket yngre Paul Rumble 1984, spelar en av hans JV stratocasters på ett trädgård party.

Tyvärr här platsen är mycket svår att skriva ut och min ursäkt till de av er som har försökt göra det. Jag ska försöka att rätta till detta så snart jag kan, men jag kan inte lova någonting.

JV Forum | Tilltoppen av JV sidan

21Frets / Squier JV Pages